Po letnich deszczach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Zachęcamy do "pochwalenia się swoimi okazami" zebranymi w naszych lasach - fotografie wraz z krótkim opisem można przysyłać na adres: promocja@bialybor.com.pl.
Polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości, o których nie wszyscy wiedzą.
Smakują i leczą. Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby te mają działanie antyrakowe, a nawet spowalniają rozwój AIDS.
Również niektóre polskie grzyby mogą być traktowane jako lekarstwo - niedoceniane ucho bzowe ma wiele właściwości leczniczych: wzmacnia system odpornościowy, przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Panie na pewno zaciekawi fakt, że dzięki spożywaniu tego grzyba poprawia się stan cery i włosów, a ponadto ma on właściwości regenerujące i odmładzające.
Także pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, przede wszystkim pleuranu, który powoduje zmniejszanie się guzów nowotworowych. Wyciąg z boczniaka obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje objawy przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Używany jest on też do produkcji leków wzmacniających odporność.
źródło: interia.pl