W dniu 29.04.09 od godz.14:00 uruchomiona została infolinia, która udziela wszelkich informacji w zakresie wirusa grypy świń. Na pytania odpowiadać będą eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Numery telefonów stacjonarnych:
Świńska grypa to wysoce zakaźna, przebiegająca w ostry sposób choroba świń, wywołana pojedynczym szczepem wirusa świńskiej grypy typu A. Groźny dla ludzi wirus grupy A (H1N1) to zmutowana wersja wirusa H1N1 (tzw. hiszpanki). Zawiera DNA czterech wirusów: grypy ludzkiej, ludzkiej amerykańskiej, świńskiej i ptasiej (H1N2, H3N1 i H3N2).
Wirus przenoszony jest drogą kropelkową, a człowiek może zarazić się od:
· Zakażonego zwierzęcia (wysoki stopień ryzyka zakażeniem wśród hodowców trzody chlewnej, pracowników ubojni itp.)
· Zakażonej osoby (zakażenie może nastąpić zarówno przed, jak i po wystąpieniu objawów)
Amerykańskie Centrum Kontroli i Profilaktyki Chorób Zakaźnych radzi, co zrobić by uniknąć zakażenia
· Pamiętaj by zakryć usta i nos chusteczką, gdy kaszlesz lub kichasz. Wyrzuć chusteczkę do kosza zaraz po użyciu.
· Myj ręce wodą i mydłem zwłaszcza, gdy kaszlesz bądź kichasz. Skuteczna jest również dezynfekcja rąk produktami zawierającymi alkohol.
· Unikaj dotykania oczu, nosa i ust, ponieważ tą drogą najszybciej rozprzestrzeniają się zarazki.
Unikaj kontaktu z chorymi ludźmi
· Do zakażenia dochodzi głównie poprzez kontakt z osobą zakażoną, która kaszle lub kicha.
· Osoby chore powinny zostać w domu i ograniczyć kontakty z innymi osobami, żeby nie rozprzestrzeniać zakażenia.